Visondata

Visondata pocket WiFi

Agak tak best bila jugak bila kita dah excited nak pegi travel atau holiday sampai di airport dapat tahu yang penerbangan kita dibatalkan atau kita terpaksa tunggu lama sebab penerbangan ditunda.
Kalau perkara macam ni berlaku, memang selalunya potong mood nak travel. Kena pulak penundaan tu atau flight batal saat-saat akhir. 



Kalau disebabkan perkara yang memang tak dapat dielakkan tu, kitab oleh faham. Ini disebabkan masalah-masalah lain.

Tahu tak korang hak korang sebagai pengguna sekiranya penerbangan ditunda; ada beberapa perkara yang perlu syarikat penerbangan patuhi?

Menurut EU Law, kalau penerbangan ditunda, korang sebagai pengguna berhak untuk dapatkan sekurang-kurangnya;
- Minuman
- Makanan percuma atau yang bersesuaian selama mana penerbangan tertunda
- Penginapan
- Transport ke hotel (kalau perlukan penginapan)
- Panggilan telefon, faks atau e-mail.

TAPI – kalau penerbangan tersebut dah dibatalkan dua minggu awal, atau syarikat penerbangan dah tawarkan penerbangan lain itu tak boleh lah.

Kedua – Penerbangan dari Eropah

Ini yang menarik sikit ni, kalau korang ada melakukan penerbangan keluar dari Eropah ke mana-mana negara menggunakan mana-mana syarikat penerbangan tahu tak korang boleh dapatkan pampasan kalau flight korang delay, dibatalkan atau korang tak dibenarkan berlepas?



Macam ni – sekiranya salah satu perkara ini berlaku kepada penerbangan KELUAR dari mana-mana negara Eropah, menurut European Commision Regulation 261/004, korang BERHAK UNTUK DAPAT PAMPASAN.

Syaratnya kalau :
  •           Penerbangan ditunda lebih daripada 3 jam
  •           Penerbangan dibatalkan
  •           Penerbangan ditunda kurang dari 3 jam tetapi korang terlepas penerbangan transit lepas tu dan tiba di destinasi terakhir 3 jam lewat daripada waktu sepatutnya korang tiba
  •          Tidak dibenarkan naik kapal terbang sebab tiada seat (over booking).


Syarat lain :
-          Penerbangan mestilah tidak ditunda disebabkan faktor cuaca atau keselamatan
-          Penerbangan yang korang terlepas atau ditunda ni tidak lebih daripada 6 tahun lepas.

Refer Jadual Ini Untuk Tahu Korang Layak Tak Untuk Dapat Pampasan :


Korang boleh dapat pampasan sehingga RM 2700 +- untuk setiap penerbangan yang ditunda, dibatalkan atau korang tidak dibenarkan board.

Senang je, korang boleh check status korang di Compensair dan submit korang punya kes. Tak sampai 2 minit dan korang hanya tunggu jawapan sahaja.


Maklumat lanjut korang boleh fahamkan dekat sini

Post a Comment

Leave a comment...

Previous Post Next Post
Save on your hotel - hotelscombined.com