Kopi 'Viral' Dalgona Coffee, Ini Cara Membuatnya



Dalgona Coffee, kopi viral yang mendapat perhatian netizen Malaysia sejak dua menjak ini sebenarnya wujud dalam sebuah rancangan realiti Korea, yang mana ketika itu diorang cuba melakukan inovasi terhadap resepi - resepi makanan.

Salah satu ideanya adalah Dalgona Cofee yang kemudiannya jadi fenomena selepas 'muncul' di Tiktok, Twitter dan lain - lain media sosial.



Disebabkan sekarang ini Malaysia sedang menjalani Perintah Kawalan Pergerakan, maka, ramailah yang cuba membuatnya dan secara tak langsung mewujudkan ramai barista - barista hebat. Tidak termasuk aku, sebab aku belum dapat texture yang sama. Hampir dapat pagi tadi sebenarnya.

Bahan - bahan yang diperlukan sangat mudah gais,



1. Nescafe
2. Susu segar
3. Air panas
4. Gula

Menurut perkonsian asal, nisbahnya adalah 2:2:2. Iaitu 2 bahagian nescafe (sama ada 3 in one atau nescafe biasa), 2 sudu gula (kalau perlu) dan 2 sudu air panas.




Kacau (kalau ikutkan video, dia guna mixer), sehingga dia menjadi likat. Aku masih lagi gagal sebenarnya. Untuk info, aku gunakan pemukul telur biasa (tak jadi) dan milk frother yang aku beli dekat Daiso (hampir-hampir jadi).

Gambar pinjam...

Lepas korang dapat 'kopi macam krim' teksture dia tu, korang tuangkan susu segelas, tambahkan ais kalau nak. Kendian, letakkan krim kopi tu atas minuman engkorang tadi.


Boleh lah kan...

[UPDATE] Aku gantikan 3 in 1 tu dengan Nescafe betul, nisbah yang sama... 2 sudu nescafe : 2 sudu gula : 2 sudu air panas... Pukul dalam 5 minit camtuh...

Hasilnya....


Selamat mencuba!

p/s : Nasihat aku, jangan minum banyak sangat, manis weh! Kalau versi kedua, just nice... Tapi stil... jangan buat selalu lah...

You Might Also Like

0 Post a Comment

Leave a comment...

Compare Hotel Price

Save on your hotel - hotelscombined.com