Advertisement

KLC Language Centre : Program Unik Kuasai Bahasa Inggeris Untuk Kanak-KanakSebagai bekas cikgu (walaupun tak lama), pada aku program-program penguasaan bahasa ini sangat penting dan memberikan manfaat kepada kanak-kanak. lagi-lagi di peringkat awal perkembangan diorang. 

Walaupun, pada hakikatnya kanak-kanak ni dah belajar bahasa di sekolah masing-masing, tapi secara jujurnya, ia tak mencukupi.Bila sebut tentang penguasaan bahasa, lagi-lagi bukan bahasa pertuturan kanak-kanak adalah sesuatu yang agak sukar. Sebab apa;
  • Kanak-kanak akan takut untuk bercakap (taknak diejek rakan kalau salah)
  • Sikap sesetengah ibu-bapa – lepas 100% tanggungjawab kepada guru
  • Didikan dari rumah yang tak mencukupi

Mungkin akan ada yang tak bersetuju dengan apa yang aku sampaikan, tapi percayalah, baik sekolah kerajaan, mahupun sekolah swasta. Situasinya sama, bila bahasa itu tidak dipraktikkan, maka payahlah budak-budak tu nak menguasai.

Pusat Bahasa KLCSatu perkara yang aku boleh kata nak syorkan korang supaya hantar anak-anak dekat Pusat Pengajian Bahasa KLC ni adalah program unik yang diorang sendiri. Pada aku, ini adalah salah satu program yang direka KHUSUS untuk kanak-kanak di Malaysia secara khususnya dan untuk pelajar di rantau Asia secara amnya yang membantu mereka untuk menguasai perkara paling basic tetapi penting iaitu MEMBACA.Dari pemerhatian aku, rata-rata pusat bahasa yang ada mengadaptasi program-program luar. Pada aku itu dah betul, silapnya adalah apabila nak diselarikan dengan ko-kurikulum dan cara pengaran subjek bahasa di sekolah, kanak-kanak tu jadi confuse.

Mana taknya, disekolah cikgu ajar cara lain. Di tempat belajar bahasa diorang, lain pulak.
Aku tengok sendiri proses pembelajaran dan pengaran di KLC Language Centre ni, memang aku boleh katakan cara yang diorang gunakan adalah bagus. Kenapa aku cakap bagus, satunya sorang cikgu hanya ada empat orang pelajar dalam satu masa. Ye, maksimum empat pelajar dalam satu sesi sahaja.Dari segi masa dan tempoh program pulak, 90 sesi dan setiap sesi berlangsung selama 45 minit! Eh, 45 minit cukup ke? Meh aku ceritakan, kanak-kanak punya daya tumpuan tak sehebat orang dewasa. Jadi pada aku, 45 minit dah memadai.

Program Di KLC
Macam aku cakap tadi, diorang buat program sendiri berdasarkan program atau cara pengajaran sistem bahasa yang dah ada di dunia. Dengan pengenalan program yang sistematik macam ni, tak hairan kenapa KLC boleh bantu kanak-kanak yang ada masalah untuk membaca dalam tempoh yang singkat.90 sesi, 45 minit setiap sesi
­Macam aku cakap awal tadi, masa 45 minit ni mencukupi dan untuk 90 sesi memang memadai sangat.

Cuma syaratnya, dalam satu minggu kenalah datang lebih dari satu sesi. Untuk hari biasa, korang ada pilihan 8 slot kelas, untuk hari minggu, ada 10 slot kelas. Cuma, Isnin dan Selasa cuti lah.Oh, aku ada sebut tak yang program KLC ni akan ikut perkembangan student, bukannya cikgu! Pada aku, ini adalah satu perkara yang atau method yang tak ada di tempat lain. Kalau kat tempat lain, banyak yang nak kejar silibus, bilangan pelajar terlalu ramai. Jadi kalau anak korang tertinggal, tertinggal lah dia.

Ini tak terjadi dekat KLC Language Center, sebabnya cikgu dengan pelajar boleh dikatakan ada sesi one-to-one, ibarat korang hire private tutor untuk anak korang. Selagi anak tu tak dapat membaca atau selesaikan tugasan dia hari tu, cikgu akan bantu sampai dia boleh, sebelum ke task seterusnya. Menarik kan?

Master Key
Program Master Key yang ada di KLC ni dia akan provide asas yang kuat kepada kanak-kanak dalam membaca. Kalau nak tahu, selain menulis dan bercakap, membaca adalah komponen yang sangat penting dalam menguasai sesuatu pelajaran. Lagi-lagi untuk hadap sekolah rendah. Kalau korang nak tahu, masih ramai kanak-kanak yang tak boleh membaca atau belum sampai tahap membaca yang sepatutnya pada umur diorang 7 tahun.

Ada dua kategori disediakan iaitu Master Key Programme dan juga Treasure Box Programme

Macam biasa, anak-anak akan diberikan ujian dulu sebelum dikenalpasti apa masalah dan pihak KLC akan masukkan dia dalam program yang sesuai.

Untuk yang berminat nak hantarkan anak ke sini, korang boleh ke laman web KLC Language Center untuk maklumat lanjut, atau korang call untuk aturkan test untuk anak korang dulu.Oh ye, program ni untuk anak-anak yang berumur 3 hingga 14 tahun dan 6 hingga 16 tahun.

KLC Language Centre Puchong


Sebelum aku terlupa, KLC Language Centre ada bukak cawangan yang kedua di Lembah Klang (cawangan pertama di Sri Petaling) dan lokasinya adalah di Bandar Puteri, Puchong.

Alamat : No. 3, Jalan Puteri 4/8, 
Bandar Puteri, 
47100 Puchong, Selangor


Student kena scan in dekat sistem PORTAL KLC sebelum masuk kelas


Waktu operasi :
Selasa hingga Khamis : 1.30 tgh hari hingga 10 mlm
Jumaat : 9 pg hingga 10 mlm
Sabtu : 8 pg hingga 9 mlm
Ahad , Isnin : tutup

Laman Web : KLC Language Centre

Post a Comment

1 Comments

  1. Terima kasih kerana menulis post yang menarik berkenaan KLC. Saya salah seorang Guru di KLC tetapi saya mengajar di salah satu cawangan di Johor Bahru. Waktu operasi yang encik tulis adalah waktu operasi di Johor Bahru. �� Untuk waktu operasi di cawangan selain Johor Bahru bermula pada hari Rabu - Jumaat (1.30pm - 10pm) Sabtu (9am - 10pm) dan Ahad (8am - 9pm). Isnin dan Selasa off day. �� Terima Kasih juga diatas sokongan yang diberi oleh pihak encik. ��


    "English made easier"

    ReplyDelete

Leave a comment...