Advertisement

Elak Ditipu Travel Agent Palsu! Gunakan 7 Cara Ini Untuk KesanTahun 2020 ni, masih ada berita tentang travel agen atau agensi pelancongan palsu rupanya...

Kebiasaannya, banyak pakej – pakej percutian atau pakej mengerjakan umrah yang ditawarkan sama ada atas talian mahupun secara fizikal oleh pihak agensi pelancongan ataupun orang persendirian yang bekerja sebagai travel agen secara persendirian. 

Seperti kebiasaan, ramai akan membeli pakej yang disediakan hanya untuk merebut harga murah yang ditawarkan oleh agen atau syarikat ini, kadangkala kita terleka dan tidak perasan yang kita sebenarnya terjerat ataupun ditipu. 
Tak percaya? Hampir setiap tahun kita akan dapat berita Jemaah umrah ditipu, travel agen larikan duit, ataupun cerita rombongan terkandas di lapangan terbanga gara -gara ditipu.

Sebenarnya, untuk mengelakkan daripada ditipu agensi pelancongan palsu atau travel agen palsu ini; Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) ada meletakkan 7 garis panduan untu digunakan oleh orang ramai untuk kesan travel agen palsu. 


#1. Pastikan Agen / Syarikat Mempunyai Lesen Sah

Untuk mengelakkan diri anda ditipu, pastikan berurusan dengan agen atau syarikat yang berdaftar dan mempunyai lesen dengan MOTAC.
Syarikat yang menawarkan pakej percutian atau pakej umrah haruslah mempunyai lesen dan untuk memastikan kesahihan mereka, boleh rujuk kepada nombor lesen mereka. Contoh nomboer lesen :
KPL/LN 7017
Untuk semak, boleh ambil nombor belakang syarikat, atau nama syarikat dan lakukan pencarian di laman web MOTAC atau semak disini.
Nota Editor : Biasanya; agensi atau syarikat yang berdaftar dengan MOTAC akan ada nombor pendaftaran lesen, pelekat rasmi kerajaan dan sijil lesen mereka dari pihak kementerian.

#2. Pastikan Syarikat Wujud / Masih Aktif
Kadangkala, mungkin syarikat berkenaan telah ditamatkan lesennya atau tidak diperbaharui. Adakalanya ini disebabkan mereka ini melakukan kesalahan. Jadi, boleh semak status mereka di laman web MOTAC atau hubungi mana - mana pejabat MOTAC untuk mendapatkan status syarikat.

Selain laman web atau menerusi panggilan telefon, anda juga boleh rujuk kepada aplikasi MyMOTAC untuk senarai travel agen yang berdaftar dengan kementerian selain boleh merujuk rating sesebuah hotel.

#3. Info Pakej

Pastikan info pakej yang ditawarkan adalah lengkap. Sama ada pakej umrah mahupun pakej percutian, semak semua maklumat secara terperinci dan pastikan apa yang dimasukkan dalam tawaran mereka.
Perkara yang perlu diberi perhatian termasuklah; tiket penerbangan pergi dan balik, visa (sekiranya perlu), jenis dan lokasi penginapan yang ditawarkan, makanan (jika disediakan), itinerary penuh percutian / umrah, insurans dan dokumen perjalanan.

#4. Terma dan Syarat
Pastikan anda faham segala terma dan syarat untuk pakej percutian atau pakej umrah yang diambil. Perlu diingatkan supaya anda faham tanggungjawab pihak agen, jika pakej umrah; anda perlu tahu hak anda sebagai jemaah umrah dan jika pakej percutian anda pastikan anda tahu hak anda sebagai pelancong.

Selain itu, pastikan baca betul – betul terma dan syarat yang dikenakan terutamanya bahagian pembatalan dan pampasan sekiranya anda membatalkan atau meminta penukaran tarikh dan sebagainya.

#5. Pastikan Anda Berurusan Di Pejabat Agen

Sekiranya anda berpuas hati dan mahu melengkapkan tempahan dan pembelian pakej, pastikan anda melakukannya di pejabat travel agen tersebut. Ini secara tak langsung boleh mengelakkan anda menjadi mangsa scam.
Biasanya, mangsa yang ditipu oleh agen hanya membuat urusan diluar pejabat atau menerusi whatsapp sahaja atau melalui orang ketiga. Jadi, ini perlu dielakkan. Jika anda ragu – ragu dengan identiti agen, ambil nama, minta kad perniagaan dan sebagainya.

#6. Bayaran Dan Resit
Bayaran kebiasaannya boleh dilakukan kepada agen melalui wang tunai ataupun transaksi atas talian. Adalah WAJIB untuk mana – mana agensi untuk mengeluarkan resit pembayaran yang diterima. Pada resit, pastikan ditulis pembayaran untuk pakej mana dan sebagainya. Baik secara hard-copy, mahupun melalui email. 

Bayaran online haruslah dibuat terus ke akaun travel agensi dan bukan orang ketiga. Tidak kiralah cerita apa yang digunakan, pastikan terus lakukan pembayaran ke akaun agensi. Biasanya, kecurian, agen lari selepas duit masuk ke akaun mereka.
Simpan resit untuk rujukan.

#7. Selalu Follow Up

Walaupun agak leceh, pastikan anda sentiasa dapat hubungi pihak agen sehingga kesemua urusan selesai. Pastikan segala dokumen yang diperlukan seperti resit, tiket, tempahan hotel dan lain – lain berada pada anda sebelum anda terbang.
Ada beberapa kes yang berlaku, apabila pelanggan tiba di lokasi hotel, mereka mendakwa tidak menerima sebarang bayaran dari agen. Sudahnya, terpaksalah keluar duit untuk mencari hotel lain.
Akhir kata, penipuan atau scam oleh agensi pelancongan atau individu ini sememangnya wujud. Pastikan anda bukan salah seorang yang menjadi mangsa.

Post a Comment

0 Comments