5 Perkara Yang Kita Perlu Tahu Sebelum Membuat Tempahan Hotel

Boleh dikatakan semua orang mampu untuk menempah penginapan di hotel, lebih-lebih lagi dengan kewujudan pelbagai laman web untuk menempah bilik hotel. Sebuat pasal website tempahan hotel ni, kalau tanya aku, aku selalu guna Agoda. Tapi, kadangkala, hotel ada buat promo sendiri, jadi.. rajin-rajinlah survey website hotel jugak. 



Namun begitu, tak semua mampu merancang perjalanan atau percutian yang berpatutan, menarik dan menepati ciri-ciri yang kita mahukan.

Ini ada 5 perkara yang boleh korang pastikan sebelum menempah bilik hotel selepas ini.

 

#1. Periksa Jarak Menggunakan Google Map



Sememangnya kebanyakkan hotel akan ‘tipu’ berkenaan dengan jarak juga kemudahan yang berdekatan. Jika anda mahukan hotel tersebut berdekatan dengan pantai, gooogle dulu jarak dengan pantai setiap hotel. Atau, rajinkan diri sikit baca review dan pastikan review tersebut baru lah, jangan percaya review yang dah bertahun lamanya… Mungkin dah tak macam tu…

 

#2. Jangan Terpedaya Dengan Pakej



Kalau anda pertama kali menjejakkan kaki ke satu hotel, mesti anda akan diberikan beberapa pakej yang kelihatan menarik dengan harga tertentu sekali dengan harga bilik anda.

Cuba perhatikan atau fahamkan apa tawaran yang dibuat, sebab kadang-kadang, anda tak nak atau tak perlu pun tawaran yang ditawarkan tu… atau, harga sebenarnya lebih murah kalau anda rajin cari…

Contoh yang biasanya aku jumpa, pakej bilik termasuk sarapan, atau ada hotel yang bagi sekali pakej spa ke apa ke, bergantung kepada korang sendiri, kalau korang nak dan pakej tu kalau ambil asing adalah mahal, silakan. Tak ada masalah. 

 

#3. Jangan Bayar Untuk Barangan Mini Bar

Di sesetengah hotel, mini bar atau peti sejuk dia akan disediakan pelbagai minuman dan snek. Kadang-kadang, disebabkan salah pengiraan stok oleh staff juga boleh menyebabkan anda akan dicas.



Jadi, semasa anda bayar bil akhir nanti, cuba perhatikan ada cas mini bar tak, jika betul anda tidak usik apa-apa, bagitahu sahaja front desk staff. Mereka boleh betulkan… Tapi, pastikan anda memang tak amik lah..

 

#4. Pilih Bilik ‘Corner’

Sebelum anda check-in, cuba tanyakan kepada staff ada bilik corner atau tidak. Jika ada, mintak bilik tersebut. Kenapa?



Sebabnya selalu bilik di hujung sekali atau corner room ni lebih luas dan agak sunyi sikit. Dengan harga yang sama, kita boleh dapatkan ketenangan sikit. Takdelah tengah malam nak tidour, dengar budak berlari-lari atau orang lalu lalang depan bilik.

 

5. Nyatakan Acara Khas



Sekiranya anda travel semasa anniversary, birthday atau apa-apa event special yang anda nak raikan, nyatakan dalam tempahan anda.

Tapi ini kalau kita tempeh seminggu atau lebih awal daripada itu lah. Sebabnya, mereka ini kadangkala sediakan sesuatu yang istimewa untuk meraikan anda.

So, lepas ni... Kalau nak book hotel mana - mana, ingat point - point ni yer... 

You Might Also Like

0 Post a Comment

Leave a comment...

Compare Hotel Price

Save on your hotel - hotelscombined.com